ביום שבת, 22 בדצמבר 2018 , בצהריים, תיפתח באולם התערוכות החדש – בשיתוף עם השירות לבריאות הנפש במרכז הרפואי "הלל יפה" – תערוכה מכוננת החושפת את יצירותיהם של אמנים ממיגדר נשכח ולא מיוחצן, אמנים שהם אוטודידקטים ומטופלים נפשית. אמנות של חולי נפש פעלה בשולי הגלריות וזרמים מטופחים על ידן. אמנות זו זכתה לתהודה חלקית על ידי אמנים בודדים כמו הצייר והפסל הצרפתי ז'אן דובופה שחי במאה הקודמת והקדיש חייו לגילוי, איסוף ופרסום של יצירות שלהם אותם כינה "אמנות גולמית".
(ליאל מילשטיין "עץ")
שם זה כולל דבר והיפוכו, גם את "האמנות" שהיא תופעה פורצת גבולות וגם את המונח "גולמי" שפירושו בלתי מעובד, לא בשל, טעון עיבוד. ניגוד זה ביטא לדעתו של דובופה את הקוטביות בין המקוריות של העבודות ובין היותן זעקה ראשונית של היוצרים. מבקרים ותיאורטיקנים ידועים של האמנות קשרו לסגנון זה תוויות סוריאליסטיות בגין היותן נטולות עכבות וסינון מודע ומאחר ואינן מוטות שווק וטעם הפונה לשוק האמנות. האותנטיות של העבודות מתבטאת בסגנון של האמנים שנע בין פוביזם, נאיביות וסוריאליזם. התוצאה מפתיעה והאפקט ישירה ופוגע. יש בעבודות שקיפות לסבך הפנימי שמאחורי האמן היוצר.
כיום מוצגות יצירות מעין אלה בתערוכות קבועות ומתחלפות ברחבי העולם.
(יקטרינה גילר "המתנה")
העבודות בתערוכה נוצרו במסגרת קבוצתית של "סטודיו פתוח" של השירות לבריאות הנפש במרכז הרפואי "הלל יפה" בניהולה של ד"ר לידיה לרנר. במטרה להציגן באופן פומבי. המטרה הניעה את האמנים לתהליך של התפתחות אמנותית יוצאת דופן עבור כל אחד מהם.נושאי העבודות והטכניקות הספציפיות שנעשה בהם שימוש, הם פרי בחירתם האישית של היוצרים ונשענים על הגישה של "אמנות כתרפיה".
התערוכה תציג עבודותיהם של תשעה יוצרים: יקטרינה גילר, אודליה דנילוב אללי, ארול ישראל הולדנגרבר, יסמין טייכנר, אורי מורג, ליאל מילשטיין, אתי נווה, נפתלי ק' ושרה.
אוצר: ד"ר אורי הולנדר, מנהלת ארוע– יעל שטייגמן
הכניסה חופשית
כתב וערך יואל אמת 20.12.2018
(אלי מורג "נקודת מבט")