בגלריית "זוזו" להנעה תרבותית הפועלת באזור התעשיה שבעמק חפר מתקיימת תערוכה בה משתתפים שתי אמניות ושלושה אמנים. היוצרים הינם מזרמים שונים והיגדים שונים המשתלבים למרחב עשיר, מגוון ומרווה את העין. האוצרות של כרמל גופר מאפשרת את חיווי המיצגים ללא תחרות זה עם זה במרחב קיומי אוטונומי ביחד במרחב צפייה מקיף. נוספים לחלל זה כוכים ובהם "הפתעות" של עבודות מרחיבות לאלה המוצגות באולם התצוגה הראשי בשילוב הרמוני , חוויית ההעשרה חוזרת על עצמה מול כל סדרת עבודות בהלך רוח מתחדש.
מג'די חלבי -יליד דלית אל כרמל – אמן מהדור החדש של העדה הדרוזית, מציג עבודות קליגרפיות כוואריאציה של הכתב הערבי היוצא במחול חופשי ועוזב את מסורת המלל הכובל. אמונתו הסופית בדבר "המסע האישי" שאדם עובר ודרכה של הנפש אל האמת שלה גורסים חופש ביטוי. בחופש זה מתפרקים הכבלים של תרבות המכתיבה אמונות ופירושים לטובת פרשנות אישית, כשהכוונה הפנימית היא המכתיבה אותן . הכתב הופך למחול ולמוסיקה של תנועה, צבעים ומצב רוח, בהעדר גבולות חיצוניים מתחוללת לידה חדשה של האמן. הדחף הספונטני הכתיב לאמן את הסגנון והצורה שאין לה סוף אלא התחלה שלא נגמרת. למתבונן בהן היטב חווה בהן את הטעם של התחדשות מתמדת, ושיחרור פנימי פרקטלי חסר גבולות, בזה כוחן ויופיין.
אורה בריל– אמנית רב תחומית, בציור, צילום ורישום בין היתר התמקדה בשנים האחרונות בתעוד חוויות ממקום הצופה על המתרחש מחוצה לה., אפקט משותף לאמנים מתקופת הקורונה שהכריחה חלק מהם ליצור בתנאי לחץ ומקום סגור. הסגנון שהיה על גבול הריאליסטי ואקספרסיבי גם יחד הפך לכתב יד מוכר לרישומיה וציוריה למתרחש בעולמה. בתערוכה זו מוצגת תערוכת דיוקנאות כראי לחווית הסבל ההווה ופינה לציורים עם עוצמה הנושאת את רישונמי הכאב הנוכחי. דימוי עיני ודימוי עוברי מתעדים באופן סמלי את הצפייה הכואבת במציאות טראומטית והחיווי של אבדן בלתי הפיך של חיים במסר הבועט בפנים ואינו משאיר את הצופה אדיש. בציורים המתעדים את כאבה קיים אפקט רב רבדים המעניק לציוריה עוצמה של חוויה חיה החורגת מבד הציוד ונוגעת בפנימי שבנו.
שחר סיון – מציג חלל עשיר בפסלים שהופקו מבולי עץ שנאספו אקלקטית ועובדו במשורים וכלי חריטה. עבודתו היא ספונטנית. הוא מבצע בעץ עבוד משני בשריפה וצביעה עד שהדימוי מקבל את צורתו הסופית. הדמויות נוכחות ומישירות מבט בעצב, בסבל, ובהתרסה. המתקרב אליהן חווה את תחושת הסבל שיש בהן ומעבר לו את הנוף שהזמן חרט בהן ועיצב לשבילים ונקיקים ולמפה של דרכים בהם האדם דרך את שביליו. הדימויים הם של בני אדם בוגרים, מנוסים, מובסים, בהשקפה שאין מנצח ושהחיים חזקים יותרןחורטים את סימניהם. יש בעבודות של שחר סיון סגנון ואופי ישיר שאינו מייפה את הנחווה על ידו. לדידו האדם הוא תעודה שאפשר לצפות בה וללמוד ממנה כיצד דרכו הותירה בו את רישומיהה. החלל הגדול שהוענק לעבודות שלו יוצר אפקט של קבוצת מוצגים הצופה במבקרים ומזמינם לדיאלוג ללא מלים עם העבודות ועם עצמם וללא כסות איפור ומסיכה.
סלאח אלקרא – האמן יליד ותושב דלית אל כרמל הנו אמן פורץ דרך במגזר הדרוזי ומי שהיווה מופת לדור של אמנים מכל סוג שהלכו בדרכו. תלמידיו ומחקיו בחרו בדרך אל חופש הביטוי הבלתי פורמלי, מול הסגירות והמסורת העדתית. הכפר בו חי היה כור ההיתוך שלו תרתי משמע, מקום מגביל, חוסם, מעיב על האור השורה בחופש, מאידך – מרחבי השדה אליהם התחבר היוו לו אבן דרך בדרכו על חופש הפנימי האישי. בסגנון מינימליסטי וקולע, ללא תכנון, כשכל יצירה היא טיוטה ראשונית וסופית, סיתת את דרכו בין הקשיים וההסתייגויות, ומאידך זכה בביקורת מחבקת ובהערכה ראויה לאמירה האישית שניסח בעבודותיו . המוטיב הכפרי המתואר בציוריו אפל או מחוק כעבר עמו התעמת והתפייס. מולם פריחה יחידנית פורצת במקביל אל קיום במאבק להכרה ביחודיותו. בתערוכה מוצגות יצירות מאוחרות וחדשות, הן חוזרות על האמירה בדבר מאבק ראוי לביטוי מקורי שהם מקור נפש פועמת בשפת האמנות. צבעיו מינימליסטיים ומעצימים את ההיגדים הצפונים בעבודות שיצר.
מירי ספקטור צ'רניץ – העבודות של האמנית הן חקר המורכבות האורית הגלומה בפשטות. הצבעים היסודיים בהם היא משתמשת הם אבות כל השילובים של צבעים היוצרים את הגוונים המוכרים לנו וחוויית הראיה. ביטויים הוא כספקטרום של חומר שהם תדרי האור שהחומר שולח כברקוד המציין את תכונותיו. באיחודם נוצרות צורות, זהויות, ומשמעות צורנית שהם סביבה, נוף ואובייקטים , כולם תדרי אור. יש בעבודות המוצגות בסגנון הנ"ל מעין חקר המקור לכל וסיכומים למשמעותו, הבנת הסדר שנוצר תוך כדי הבריאה וסיכום חיובי לתהליך ולתוצאה שלהם. בנסבות המצב של היום נעבודות חוות דעת אופטימית על היכולת להתאושש ולבנות מחדש אמון בחיים ובכוחם של חומרי הבריאה ליצור עולם טוב יותר מאיר ומרפא.
אוצרת התערוכה כרמל גופר
ביקר, כתב, צילם וערך –יואל אמת – חבר איגוד העתונאים בסקטור האקדמאי. © כל הזכויות שמורות
התערוכה נראית מגוונת ומאד מעניינת, והכתבה אכן מציגה זאת היטב – בהצלחה רבה לאמנים המיוחדים !!!!
מסכימה לחלוטין עם קודמי, כל אחד מהם לחוד וכולם יחד, יוצרים פסיפס מעניין של עבודות. בעיני גם סדר ההצגה של האמנים ועבודותיהם נותן מימד אסתטי נוסף ומעורר עניין.