במגזין המושבות: חשיפת תרומתם של אישים בלתי ידועים ומובילים בתולדות הישוב , מסקרן מרתק מאלף
"נאמנות כפולה"
יואל אמת
תרומתם של אישים אלמונים לישוב היהודי, בתערוכה חדשה במוזיאון העלייה הראשונה בזכרון יעקב. התערוכה מציגה צילומים נדירים על הפעילות החקלאית, ביקוריו של הברון רוטשילד ונציגי השלטון הבריטי. התערוכה עושה צדק עם אותם אישים אלמונים שעיצבו את מערך החיים בחריצות וצניעות
התערוכה מציגה צילומים נדירים על הפעילות החקלאית באותה תקופה. הביצות של בנימינה, ביקורם של הברון רוטשילד מצד אחד ונציגי השלטון הבריטי מצד שני ועוד
קופרמן-ארמון הנציב, קבלת עיטור האימפריה 11.6.1942
במוזיאון העלייה הראשונה בזכרון יעקב נפתחה התערוכה "נאמנות כפולה". היא מביאה לראשונה של סיפורם של שני אישים בלתי ידועים אשר השפיעו על ההתיישבות בארץ ישראל ועל חוקי התכנון והבנייה במדינת ישראל, ותרומתם ניכרת עד היום. אישים אלו הם גיבורים סמויים שעשו מהפכות שקטות בסדר החיים האזרחיים, תוך שהם תופרים את משימתם בזהירות בין האינטרסים של השלטון האנגלי ששאף לסדר ולשליטה באזור ובין הצרכים של האוכלוסייה היהודית בזמנים ההם.
התערוכה מציגה צילומים נדירים על הפעילות החקלאית באותה תקופה. הביצות של בנימינה, ביקורם של הברון רוטשילד מצד אחד ונציגי השלטון הבריטי מצד שני, ומתן עיטורי כבוד לממונים מטעמם על השלטת המדיניות שלהם בישוב היהודי. הראשון היה רפאל קוהן שפעל מסוף המאה ה-18 באזור, ובמשך 40 שנה במינהל של הברון רוטשילד והיה בא כוחו באזור. הוא נישא בזכרון יעקב והקים בה את ביתו. במעמדו היה מוציא לפועל של מדיניות הברון ושותף לאינטרסים של קהל המתיישבים. הוא היה מעורב בהקמת מושבות הסביבה כמו בת שלמה, מאיר שפייה, עתלית, גבעת עדה, בנימינה ופרדס חנה. רפאל קוהן היה מנהל עבודה ואיש שטח פעיל. כשיצא לגמלאות קבל אלבום תודה מהחברה של הברון יק"א שלימים נקראה פיק"א עם צילומים של פועלו. חותמו ניכר עד היום במורשת החקלאית של האזור וביקבים המשגשגים. הוא נפטר בשנה שישית לקום המדינה ב-1951.
לצידו של קוהן פעל יוסף קופרמן שהחל את פעילותו עם כיבוש הארץ בשנת 1918 על ידי הבריטים. הוא שרת את הממשל הבריטי שלושים שנה ועד לסיום המנדט בשנת 1948. בתפקידו עלה מתפקיד קצין משטרה בזכרון יעקב עד מושל מושבות הדרום וסגן מושל יפו, שהיה התפקיד הבכיר ביותר של יהודי בארץ ישראל בתפקיד המנדט. הוא הניח את היסוד לשלטון המוניציפלי שהונהג במדינת ישראל הצעירה. בתפקידו הלך על חבל דק בין נאמנות מלאה למנדט הבריטי ושיתוף פעולה עם גורמים ראשיים ביישוב. למרות תפקידו עבור שלטון המנדט, הוא היה בקשר עם ראשי הישוב והמחתרות, פעל למתן אשרות כניסה למעפילים לא חוקיים וקידם את הליכי התכנון ורישוי של בנייה באזורי השרון ואחרים ובכך הניח יסוד לגופי תכנון הקיימים עד היום במדינתנו. עבור שירותיו קבל אות חבר מסדר האימפריה מידיו של הנציב העליון בשמו של המלך ג’ורג’ השישי. עם הקמת המדינה השתלב קופרמן בשלטון המקומי. רגעי השיא של חייו כפי שתיאר היו טקס הנחת אבן הפינה לאוניברסיטת העברית בהר הצופים בירושלים ואת נוכחותו בטקס הכרזת המדינה. קופרמן שנולד בזכרון יעקב נשא את בתו היחידה של רפאל קוהן שקדם לו ופעל עבור הישוב כגורל משותף.
התערוכה עוצבה על ידי בוגרי מכללה לעיצוב ויוחד לה אולם נפרד. שילובו במערך התערוכות על עבר היסטורי המשקף כראי את התפתחות המדינה מחיתוליה כאזור נשלט עד לגוף ריבוני. בכך עושה התערוכה צדק עם אותם אישים אלמונים שעיצבו את מערך החיים בחריצות וצניעות. ניתנת במוזיאון הדרכה לקבוצות לפי הזמנה התערוכה תוצג עד חודש מאי.