בתאריך 21.9.19 במוצא"ש נפתחה בגלריה התערוכה "דרך ארץ" המוצגת במקביל לתערוכה של תרבות שונה. הסדנה מארחת קבוצת אמנים מאוסטריה המציגה עבודות מקומיות של ארצם תחת השם "דרך החיים". מולה תוצג תערוכה של אמנים ישראליים המתארת בדרכם את נופי ארצנו ונופים אנושיים זאת בארגונו ואוצרותו של רוני ראובן המפעיל את הסדנה לרבות בפעולות חינוך והעשרת הדור הצעיר לאהבת האומנות. מגוון העבודות עשיר והיברידי והאומנים השונים תרמו את ייחודם ביצירת העבודות. שם התערוכה הנו עדות לכבוד האדם והארץ המהווים מוטו לעבודות. הנושא הסמוי בהן העבודות עוסקות היא הנראות הגלויה לכאורה ומה שמאחוריה. להלן דיון בחלק מהעבודות והאומנים המציגים בתערוכה.
פנינה שריג יושבת ראש העמותה לאמנות חזותית בראשון לציון, אמנית ואוצרת ותיקה נותנת חיים לרבדי סלעים ואדמה ע"י תקריב של הבלתי נראה. היא מתארת את היחסים בין האלמנטים המדמים קשרי חיים דינמיים ושיח ביניהם. סיוריה במכתש רמון הבהירו לי כי האדמה, כמו הרובד האנושי , היא רבת שכבות, צבעים, יופי סמוי מן העין וחזותיות מגוונת. הפרט העומד מול חומות החברה מיוצג בחלוקי נחל זעירים מעומתים עם סלעי יסוד, בצבעוניות חומה אדמדמה שמעניקה להם סומק אנושי. שריג מבהירה את תחושתה בדבר היות סלעי המדבר והאדמה אלמנטים חיים ומצמיחים החיים בהרמוניה ממנה יכולה החברה האנושית ללמוד. בעבודותיה שורה אותה דרך ארץ שהתערוכה העמידה כערך לתערוכה מכוננת זו.
נעמי רבגד אמנית קרמיקה מציגה עבודה משולבת של תוצרי קרמיקה מודבקים על משטח המדמה אדמה. המוצרים נראים כנשל של בעלי חיים ותרמילי צמחים שהיו וחלפו. יש בדימוי תדר של תנועה ונדידה של יצורים שהיו מוכלים במוצגים, ועקבות של חיים סמויים מן העין. האמנית חובבת סביבה ומדבר ונתנה לו מימד של מקום חי דרך סמלי חיים אסוציאטיביים. . האמירה הגלומה בעבודה היא כי בנגוד לצחיחות השורה על פניו במדבר אין למעשה מדבר ואין מצב ללא חיים למתבונן בהם היטב. העבודה בסגנון עכשווי קונספטואלי ואף חידתי מאפשרת חיווי רגשי ופרשנות אישית בעיני המתבונן בה.
אנג'ל כליף ציירת ובעלת גלרייה בנתניה מציגה שתי עבודות. אנג'ל מפעילה גלריה כחלק מפרויקט של עירית נתניה לאפשר לזכיינים ליצור מקומות לפיתוח אמנות לתיירות המקומית ולסביבה. היא עובדת כמורה לאמנות ומציירת לאחרונה פורטרטים שהיא מתעדת באקראי, בהם מבע או מבט חולף מפעיל בתוכה את הרצון להביע רשמים שחוותה דרכם. הציור של דמות אשה על רקע שמיים כהים והילה כחולה נעוץ בצלום סלפי שעשתה בתחנת הרכבת וצדה דרכו פנים של אשה שעמדה מאחור. האקראיות של הרגע היא המטרה והאמצעי ל"בימוי" של העבודה. את אותו מבט לא ניתן היה להשיג בתכנון מכוון. מכאן שהאמנית מתעדת של רגעי אותנטיות אנושית הנדירים בעולם הממסחר חיוכים ותדמיות ואותם היא חוקרת בדרכה האמנותית. הציור ריאליסטי אקספרסיבי מסגיר מבט נחלם ובוהה על רקע סערת נפש המומחשת בצבעי שחור וכחול המתארים את האנרגיה המוקרנת ממנה. הציור מדויק וגם בסגנון חופשי מבטא שליטה של האמנית על רגשותיה עם הצורך לתארם חזותית. בכך האמנית משכילה לפרוק אותם מטענים שאגרה על הקנבס כראי שיכיל לתמיד אותה חוויה.
דייב מיטשל ארכיטקט לשעבר מציג שתי עבודות. מוקדן הוא הנוף האנושי התוסס ופעיל על רקע נוף אורבני סטטי ושוקע בקורוזיה של הזמן. בעבודתו על עיר הלילה באזור התחנה המרכזית בתל אביב הוא מתאר את חווייתו בתיעוד רגעי החיבור שחווה בנוף זה. העבודה בסגנון אקספרסיבי אישי צוירה על נייר עבה בגודל של1X1.60 מטר מתארת את הניגוד בין הנוף האנושי של תושבי האזור עתיר תרבויות זרות מול מבנים עזובים שהוקצו עבורם, שקועים ברקיע אפל כאנדרטה להזנחת האזור. החוויה האנושית גוברת על נוף זה והאמן צייר אותה כשהוא יושב בין תושבי אותו אזור מתוך הזדהות מלאה איתם. מיטשל תכנן בעברו מבנים למטרת שונות, וכשיצא לגמלאות הרגיש חופשי ללמוד ולהשתלם באמנות הציור. אז החלי לתעד רשמים שהיה מנוע מלתת להם ביטוי במהלך עסוקו, ובזאת גאולתו וגדולתו האנושית.
צבי כהן הינו אמן סביבה מלקט רשמים מהאדמה והדרכים בהם הוא פוסע. עבודתו "אבנים מספרות" נראית כגריד (שתי וערב) של צילומי אבנים קטנות בהם נתקל אגב הליכה ליד מסילת הרכבת. במבט שני גילה בהן רישומים וקווי דמיון עם דימויים מהחיים והתופעה קסמה לו. העובדה שאותן אבנים מובנות מאליהן עליהם אנו דורכים מספרות כל אחת סיפור משלה, עודדה אותו לצלם אותן ולאחר מכן לצייר עליהן ולהדביק אותן במערכת צירים עם סדר ומיון אקראי של רשמים היוצרים נוכחות, זאת בנגוד לאלמוניות שלהן בדרך העפר. הדרך ארץ שהוא חש לאותם תוצרי טבע אקראיים ונודדים והמקום שנתן להם מהווה דוגמא לביטוי שניתן לתת לערכים אלמונים ונסתרים בחיינו, בין אם זיכרונות וארועים ובין אם חפצים ועצמים שתשומת לב יכולה לגאול אותם מסתמיותם ולהפוך אותם לדימוי חי מדבר.
אמנים נוספים המציגים עבודות בתערוכה זו הם אלי אהרון, שוקי אפלבוים, עליזה יבין, ליליאנה גל אור, רונית אדם. התערוכה תתקיים עד 23.10.19