בגלרית הסינמטק בירושלים מתקיימת החל מסוף מאי 2019 תערוכה חדשה של אוקי שוורץ- תושבת פרדס חנה. התערוכה העוקבת בנושאיה את תערוכתה הקודמת "הרהורים" שהתקיימה בעין הוד בחודש מרץ השנה, והיא מובילה בה את חווייתה האישית לשלב נוסף. הציורים מדיטטיביים של נופים אבסטרקטיים הם יומן שיטוט בנבכי הרגש של האמנית התרה אחר תשובות שאינן מומשגות במלים. הטבע אותו היא אוהבת לחוות ולצייר הוא הבמה בה השיטוט הפלסטי שלה נעשה, בעזרת צבעים , מכחולים וריכוז פנימי. בתערוכה הקודמת העבודות שיקפו את הספקות במציאות הנראית לעין שהפעילו את ידיה הנוגעות במכחולים ליצור מרחבי צפייה להתבוננות וחיווי. היה בהן נופך של שלווה והכלה של חוויות ללא שיפוט שנצרבו.
אולם בעבודות המוצגות כעת ישנם תיאורים של נוף לאחר שריפה ו כליה וטעון שיקום. המרחב המוצג בהן מציע מגוון מצבי אבדן משולבים גם עם דימויי צמחיה בד בבד עם הספד מרומז על אבדן היש האשליתי.
ההתכלות של הנוף משקפת את משקעיה הרגשיים מהתפרקותה של המשפחה הגרעינית השבטית ששימשה לה סדן, עליה התעצבה ועמה גדלה תוך התמודדות עם חובתה לסייע לאמה לגדל את אחיה, עם נטייתה לרצות ואגב כך ללמוד להציב גבולות .אולם הזמן הקורוזיבי לא היטיב עם חלומותיה, והתרחקות בלתי מוסברת של חלקים ממשפחתה היתה כנראה בלתי נמנעת ונגסה באשלייתה כי בית הגידול בו צמחה יישאר עמה לתמיד.
הנותר הוא המציאות של היש וההתפכחות, שניהם קיימים ומאירים את שולי השדות החרוכים בציוריה, ומעידים על כוחה למצוא את עצמה בתוך היער האינסופי של החיים והניגודים הכלולים בהם וגם את הכוח להנכיח את עצמה ולהשאיר את חותמה.
אוקי שוורץ למדה חנוך מיוחד בסמינר בית הכרם ועסקה בחנוך מיוחד עם התמחות בטפול באמנות בשיטת הגשטאלט, בעסוקה חוותה את לבטי מטופליה, התחברה לדרכם ואף למדה מהם על יכולות להתמודד עם קשיים ולהעלות ופתרונות לבעיותיהם. היא החלה לצייר בשנת 2002 לאחר שלמדה קליגרפיה וסגנונות ציור באופן אוטו דידקטי, בציוריה חתרה למצוא תשובות לשונות האנושית הרב גונית האופפת אותנו ואת פישרה.
אוקי שוורץ מציירת עם אקריליק, במכחולים, סכינים, בידיים ועם חומרים מהטבע. לעיתים השתמשה גם עם פחם גירי שמן ופנדה. צבעי מים ושמן.. התוצאה שהתקבלה מרהיבה. נופים מדיטטיביים ומעוררי אסוציאציה, משטחי התרחשות תנועה וחוויה במרקם עוצמתי ובקומפוזיציה מאוזנת. עבודותיה הינן חלון לשיטוטים בנבכי נוף פנימי. העבודות בתערוכה זו מראות כי דרכה אל עצמה ומקורותיה ממשיכה. הדרך בה פסעה מחקירת אבדן האשליה להתפכחות, תוביל אותה אל יצירת הכלה שמחה שאינה מותנית בחיזוקי הסביבה, הכלה שיוצרת ומעניקה מעצמה ועבור עצמה בלבד.
אוצרת התערוכה, דניאל טלמור, צילם, איציק כהן.
התערוכה תינעל ב: 29.6.19 גלריה סינמטק ירושלים
כתב וערך יואל אמת 15.6.19 yoelemet@bezeqint.net