ביום שישי בתאריך 20.12.19 בצהריים נפתחה תערוכה של האמנית רבקה בצלאל. אוצרת את התערוכה אילנה כרמלי לנר – אוצרת עיצוב, מרצה ומלווה מעצבים מתחומי עיצוב שונים. את הגדרתה של התערוכה ניתן להבין מבחינה קרובה לדרכה של האמנית בתחום האמנות והפסיכותרפיה. רבקה בצלאל היתה מודעת את ייחודה מילדותה. מודעותה לשונותה מהאחרים והצורך שחשה לשמר אותה בסביבה רבת פרטים שונים וזהויות מגוונות הביאו אותה לחקור את תופעת מקומה של הייחודיות של הפרט בתרבות על השלכות האישיות והחברתיות שלה. חקירה זו הביאה אותה בין היתר ללימודי פסיכותרפיה באמנות וגם לימוד סטיילינג בשנקר. הקשר בין שימור הייחודיות ובין הייצוג שלה ע"י לבוש ואופנה הובהר לרבקה בצלאל.
הארה זו הובילה אותה לגיבוש דרך מקורית וייחודית הנקראת Fashion Therapy לטפל ולשקם את הייחודיות של הפרט כדרך להעצמתו והבראתו בין היתר מדימוי נמוך, העדר שייכות וכן לדיאלוג בריא ומאוזן עם זולתו. הבגד הינו אחת מתופעות הייצוג של זהות הפרט הבולטת ביותר. הביגוד שפרט לובש מהווה אג'נדה וכרטיס ביקור אישי וגם הצהרת עמדה כלפי עצמו וכלפי הסביבה. רבקה בצלאל לקחה את הטפול בפנימיות של הפרט באמצעות עיצוב הביגוד שלו כאמצעי לשקף פנימיות אותנטית וחסרת חשש . בהמשך, אותו פרט שקבל בהשלמה חיובית את ייחודו יהפך לשותף בבניית סובלנות הדדית עם הזולת ובכך תיווצר אנרגיה אנושית מגוונת, הרמונית ומשתלבת בה לכל יחיד יהיה חלק בשלם האנושי שהאנושות נועדה לה.
התהליך לפיכך אינו מסתיים בהבראתו הנפשית של הפרט שמודע לייחודו אלא גם בבטול המחלוקות והשיפוטיות המקוטבת שמשסעת את החברה האנושית מבחינה תרבותית, דתית ומגדרית, בין היתר. החלפתה בשיח משתף ומקבל הינו בחזקת הגישה ששלום פנימי יביא לשלום עולמי. בדרכה זו רבקה בצלאל ערכה מספר תערוכות, חלקן היו רבות מימד שכללו השתתפות פעילה של אנשים שנבחרו לבצע פעולה מקשרת ומכילה הדדית..
בתערוכה הנוכחית העבודות שהאמנית מביאה מציגות את עולם האופנה כמהותי לדרך שהיא מפלסת. דוגמאות ביגוד של מעצבי על צוירו בסגנון ריאליסטי עם דימויים של דמויות אדם שונות. אותן דמויות אינם דוגמנים מטופחים ולא סלבריטאים אלא אלמונים אשר מייצגים את עצמם באמצעות אותם בגדי-על כבחירה אישית ולא כחלק מעדר הבוחר באופנה כמייצג זמני של זהות. הדמויות חסרות מבט, כמי שאינו מתבונן בעיניך אלא שקוע בתוך עצמו, סיטואציה של ריחוק וניכור שהביגוד האופנתי מנסה לבטל, שתי דמויות עטורות נוצות מתכתבות עם המיתוס של דדלוס ואיקרוס מהמיתולוגיה היוונית אשר שאפו להגיע לשמש. הן מבטאות את השאיפה להמראה ייחודית מעל מקובלות מקבעת. האמנית אף מופיעה אישית על אחת העבודות שציירה של חלוקי אמבטיה, חפץ שכיח ויומיומי שניתן אף הוא לאיפיון אישי מייחד וכבשורה כי כל בגד אותו אנו בוחרים יכול להפוך למייצג של עצמיותנו.
באופן מסוים התערוכה היא אנטי אופנתית במובן שאינה מעודדת את ההליכה בתלם הקולקטיבי, היא אינה מטיפה לסגידה לטרנד המתחלף לבקרים לפי החלטת שוק המעצבים שמכירים את הצורך בהחפצת זהות מתחלפת וממוחזרת. העבודות קוראות לבחירה אישית בטרנד אישי אשר יתאים לכל אחד לפי תחושתו. בחירה חופשית וחסרת פחד בייצוג אישי דרך הביגוד היא דרך לריפוי רוחני ונפשי ומביאה להעדר פחד מביקורת והבלטת הייחודיות ולפיכך לסובלנות ופתיחות רב תחומית. בעולמנו המקוטב מחפש דרך מהפכת הייחודית כבר נמצאת בעיצומה ובעימות עם חזיתות עוינות ותרבויות השוללות ייחודיות. בעימות תרבותי ואנתרופולוגי זה שליחותה של רבקה בצלאל היא מגדלור מאיר בייחודו..
התערוכה תתקיים עד 20.1.2010. מען הגלריה "גלריית סיסי" בן יהודה 59 בתל אביב.
שעות הביקור א,ג,ד,ה 11-18.00 , שישי 11:00-14:00. אתר הגלריה www.sissygallery.co.il
אתר האמנית www.rivka-bezalel.com ("שיחות מכבסה")
אוצרת את התערוכה: אילנה כרמלי לנר. יח"צ מיכל סדן