ביום חמישי ב 21.6.2018 נפתחה בסינמטק תל אביב, התערוכה "ציורים" של יונתן בן אלי אמן ישראלי ובינלאומי מוכר.
העבודות הינן ציורים במגוון טכניות וסגנונות, חלקם בהשראה ברורה של אמנים ידועי שם מביאות עמדות של האמן על מציאות אישית ופוליטית בנקודת ראייה של הסתירות הקיימות במציאות. אותן סתירות גובלות באבסורד תפורות במציאות במרקמים כמעט בלתי אפשריים אך קיימים. האמן משכיל לבטא את הקולאז' האבסורדי של הקיום בציורים בהם מפורטים מעמדים מהחיים תפורים יחדיו להרמוניה המבטאת את הניגודיות המוכלת בקיום באופן יחודי שרק הם יודעים לבצע.
הרקע של יונתן בן אלי הכין אותו היטיב למשימה של אמן מתאר אבסורד. הוא נולד בתוניסיה, עלה לארץ לבדו בשנת 1960לאחר שירותו הצבאי התגורר מספר שנים בקיבוץ צרעה. במלחמת ששת הימים גויס למילואים והשתתף בקרב לשחרור ירושלים, במהלכו חווה טראומה נפשית ומוסרית.
לאחר המלחמה הכיר בחורה שוויצרית לה נישא בהמשך ועזב את ישראל לשוויץ כדי לשקם את בריאותו הנפשית ואת טראומות מלחמה. אולם צלקות אלה נדרשו להתיחסות וטפול, ובעצתו של פסיכולוג החל לצייר כטיפול בחרדותיו הפוסט-טראומטיות. כפי שארע בהיסטוריה הפרטית של אמנים בינלאומיים ידועי שם, גילה יונתן אגב עיסוקו התראפי את אהבתו לציור והחל ללמוד בבתי ספר לאומנות בשוויץ ובגרמניה.
הלימודים העשירו אותו ביידע על סגנונות וטכניקות וחשף אותו ליצירות של אמנים שעברו מסלול מקביל לשלו, קרי טראומה, שיקום ויצירה. השאלות שעלו עקב חוויותיו בשרות הצבאי היו חומר גלם רגשי שדרשו ביטוי. התוצאה הינה ריבוי של תשובות והיגדים אשר בהם הנרטיב יכול להילקח לכל כיוון שהמתבונן יבחר. חלקן הולם מגוון של מצבים שונים בהיותם מטפורה אוניברסלית לאבסורד, קוטביות וסתירות הקיימות בכל תרבות, אמונה, חברה וגם בעולם האמנות. בחלק קיימת התרסה רבה כנגד עוולות המעוגנות בהצדקות פוליטיות וכלכליות. לדוגמא, אחת העבודות המתריסות עם אזכור של הצייר דאלי, מתארת ברז נפט המאיים על כוס שתייה, כאשר ברקיע בתולה עירומה, מאלה שממתינות לשאהידים המתאבדים מציעה מפתח ופתרון אחר לדמות לבוש עבאיה השולטת בברז.
ניתן למצוא בעבודות התחבטות אישית. בלק מהעבודות קיים געגוע לשלמות לכאורה של מיתוסים אידיליים הנפרמים בראייה טראומטית ומפוכחת שמלווה את העבודות. לשוחר אמנות האבסורד על גבול הסוריאליסטי אישי, מהווה תערוכת העבודות הנאה צרופה.
אוצרת: אילנה כרמלי לנר יח"צ מיכל סדן.
נעילת התערוכה:7.7.2018 שעות ביקור בתערוכה בל היום ברחוב שפרינצק 2 תל אביב.