בגלריית השלום לאמנות אשר בגבעת אביבה תיפתח בשבת הקרובה בצהריים ב 18.3.17 תערוכה משותפת לשני אמנים חברי קיבוץ המעפיל. יובל דניאלי אמן וארכיונאי , יוסי ויסיד אמן וארכיטקט ידוע. עבודתם מביאה התבוננות על תהליכי האורבניזציה בקיבוצים בהם נוצר עימות בין ערכי הקהילה עליהם גדלו ואתגר שמירת הקיימות החברתית והחקלאית.
הצורך באיזון נכון עם מגמת העיור ושיכון בקיבוצים מתגבר ככל שמתגברת הבנייה הפרטית של חברי קיבוצים עצמם ושכונות של משתכנים שאינם חברי קיבוץ. כל אמן תורם את הרגשתו על העתיד המקווה והמאיים גם יחד. יוסי וסיד, אמן ידוע של איומי העיור הדורסני מביא בציוריו את תמונת האיום המתהווה מבינוי צפוף ומפלג. הציור "רקויאם לפיקוס" מתאר בפשטות את כריתתו של עץ על רקע ציפוי עץ מהוקצע והקרבת הטבע למען הנוחות. בציור "הקיבוץ המתחדש" הוא מתאר את הבינוי כמכונה מפלצתית וכמגדל בבל שקם על יוצריו. בעבודה "קיבוץ מהלך" מתואר הבינוי כדינוזאור אורבני המשתלט על אדמות חקלאיות.
דימויים אלה העשירים במטען של צבע וגרפיקה צפופה ואינטנסיבית מביאים את רוח החששות של האמן מכיבוש העבר האנושי נוסטלגי על ידי עתיד מנוכר יצוק באלמנטים מבניים. סגנונו היחודי המבטא חרדה קיומית העתיר עליו פרסים והשתתפות בתערוכות בארץ ובחו"ל.
לעומתו יובל דניאל ארכיונאי שהיה מופקד על סדור ותיוק מאגרי מידע ותכניות ועמד על ההתפתחויות בקיבוץ מתוך החלטות ותכניות שעברו תחת ידיו. העבודות שהוא מציג מציעות התפתחות הדרגתית בשלבי העיור של הקיבוץ והתקדמות תוך שימור ערכי העבר. ככל שניתן הוא מציע להתקדם לקראת עתיד אוטופי הכרחי באופן מאוזן והמגמה משתקפת בעבודותיו. ציוריו "גדר ישראלית והציור "סכנה כאן בונים" מתאר דו קיום בין ישן וחדש, ע"י שמוש ממוחזר בחומרים ידועים תוך שינוי מזערי בנוף, בסגנון הבנייה תוך איזכור של הבית של פעם והסביבה בה גדל וכעד לשינויים הדרמטיים שעברו קיבוצים בעיקר השיתופיים.
יובל דניאל אינו נוקב בביקורת אלא מציע התקדמות תוך מודעות לשימור של זכרונות ואוירה למען הדורות הבאים. הצבע השולט בעבודות שלו הוא הצהוב, שמסמל את העץ המקורי שאינו צבוע ולא איבד את איכותו וגם את אור השמש שממשיכה להאיר דרכו. האופטימיות של העבודות שלו הינה ניגוד משלים לצבעוניות ודאגה אשר בעבודות של יוסי וסיד. האמנים משתמשים בחומרים מגוונים כדי ליצור עבודות מתחום הפיסול, ציור, רישום, מיצב ועבודת Ready Made. שני האמנים קוטביים בגישתם לנושא והבדליהם יוצרים איזון ראוי המהווה דיון לשמו
ישנם חלקים אינטראקטיביים המזמינים את הצופה להשתתף בשיחה ולחוות דעה. העבודות מציגות דיון אקטואלי בעתיד הישוב בתנועה הקיבוצית שהחל בתקופת "חומה ומגדל" וצועד לקראת "מגדלי שן" אשר בו משתקפים מגמות עיור ובדלנות עם פרטיות מסוג חדש שלא היתה מוכרת בעבר. הבדלי הכנסה ויכולת אישית של חברים שבנו באים לידי ביטוי ושוברים את עקרון השוויוניות שהיתה נר לרגלי המייסדים.
במובן מסוים התופעה מושפעת עקב תנועה של תושבים שמחוץ לתנועה הקבוצית אל עבר הקיבוץ כמפלט מהכאוס והצפיפות האורבנית של העיר שהפכה למפלצת אורבנית. הסוגיה היכן וכיצד יעצבו את מגוריהם ועתידם משיקה לסוגיה של חברי הקיבוצים שחווים עתה את התופעה ואיומיה. אוצרת את התערוכה ענת לידרור .
שעות פתיחה: א, ג, ד 9:00-16:00, ב, ה- 9:00-20:00, בשבת- בתיאום טלפוני מראש 04-6372824
כתב יואל אמת yoelemet@bezeqint.net